Edirnemde | Edirne Kent Rehberi

Yağlı Güreş Taktikleri | Edirnemde | Edirne Kent Rehberi

Yağlı Güreş Taktikleri

Yağlı güreşin güçlü olmak kadar, kurnazlık da gerektiren tarafı: Yağlı Güreş Taktikleri 


Bir pehlivanın başarısı, güreşe nasıl başlaması gerektiğinden, hangi hücum ve savunma oyunları uygulayacağına kadar birçok taktiksel unsura dayanır. Güreş esnasında anlık karar verme ve kararı uygulayabilmenin sırrı ise tecrübeye bağlıdır.



Güreşe Başlamak


Peşrev ve selamlama merasimi bittikten sonra pehlivanlar güreşe başlar. Başlarken rakibin önemine ve gücüne göre güreşe girilir. Pehlivan genel olarak "rakibini bağlamakla" en güvenli şekilde güreşe girmiş olur.


Ayakta güreşi bağlamak


Ayakta güreşi bağlamak düzgün bir duruşla başlar. Güreş eğer sol tarafı kuvvetli (solak güreşen) bir pehlivanla yapılacaksa, sol el ile rakibin sağ bileği dıştan kavranır. Sağ dirsek rakibin göğsüne dayanıp, el ayası ense ve kafatasında olacak şekilde ayarlanır. Rakibin başı, sağ pazu ve omuz başına dayalı vaziyette tutulur. Bu durumda rakibe üstünlük kurulmuş olur.


Elense tırpan


Rakibe yukarıda anlatıldığı şekilde hakim olduktan sonra sol el ile rakibin sağ bileğini içeri doğru çekerken, sağ el ile rakip sola doğru dengesini bozacak şekilde itilir. 


Bu durumda rakip çeyrek daire çizecek şekilde ve dengesi bozulmuş olarak çevirilmiş olur. Rakibe elense tatbik ettikten sonra sol ayakla rakibin sağ ayağına içten dışa doğru tırpan vurulur ve rakip düşer. Bu düşüş esnasında ya açık düşer ya da yüzü koyun kapalı vaziyette düşmüş olur. İşte bu düşüş esnasında ani bir ayak kündesi atma fırsatı gelmiş olur. Bu kündeyi atarken şark aranmaz, aranmasına zaman yoktur. Künde atılamadığı takdirde rakibe hakim olmak için hemen tek sarmayı almak en garantili oyundur.


Budama


Yukarıda izah edilen yakalama kalça ile diz kapakları arasından yapılırsa buna budama denir, budama da tek ve çift olmak üzere iki çeşittir.Budama çaprazla birlikte kullanılabilir.


Paça


Kasnakta olduğu gibi rakibin paçalarına parmakların sokulup yakalanması haline denir. Tek veya çift paça olarak yapılabilir, iç ve dış paça, iç ve dış kazık veya kasnak gibidir. Rakiple yüz yüze bulunulduğu zaman veya iç paçada, rakibin sağ paçası sağ el veya sol paçası sol el ile yakalanırsa buna ters paça denir, paça kazık kasnak ve diğer oyunlar ile birlikte yapılır.


Topuk eleme: Ayakta künde, şark kündesi, ayakta ters kepçe gibi oyunlara alınan kimse, tam atılacağı sırada bir eliyle atanın bir ayağını topuğundan veya bileğinden yakalayarak şiddetle içeri çeker.


Ayakta göğüs çaprazı


Rakibe kısa ve yakın toplanılır, uzun sürmemek şartı ile rakibin dengesini yana doğru bozmak için önce sağ, sonra sol ile içeri doğru itmek gerekir. Diğer el ile de rakip dizinden budanır (veya her iki kol ile çift budama yapılır). Bu hareketin çok kısa zamanda yapılmasında şu faydalar vardır:


Rakibin toparlanmasına meydan verilmez, yorulunmaz ve onu rakip taşınmamış olur, fakat uzun sürerse şu mahsurları vardır: Bu güreş, yağlı güreş olduğu için rakip fırsat bulur ve yanbaş oyununa düşürebilir (geri giderken sağ veya sol kolunu çapraz alınmış kola takar veya kapar). Ani içten dönüşle dengeyi bozar, bir ayağı ile de iç çengeli yapıştırır. Ve yana düşürerek yener. (Bu hareket, molla Mehmet ile Lüleburgazlı Ali Ahmet tarafından çok güzel yapılırdı.)


Göğüs Çaprazında hasmını altına almak veya çengelleyip ayaktan açık düşürmek


Rakibi çapraza almış sürerken sol eli ile çaprazdan bırakıp iç kasnaktan tutup dirsek ile göğsüne dayanmak suretiyle kasnağı çekilir. Hemen sol ayakla dış çengeli vurarak açık düşürülür. Bu yapılmadığı taktirde kasnaktan çekip içe doğru yarım daire savurarak alta alınır. Kasnaktaki el dış kola müsait duruma gelir ve dış kazık vurulur. Rakibin toparlanmasına meydan vermeden kazıkla onu geriye doğru kanırtırken sol ayak ile gerdanlamak suretiyle rakip yenilir. Bu oyunda ayak rakibin önüne atılmaz ise gerdanlamakla yenilse bile yeniş geçerli sayılmaz.


Elense ile birlikte rakibin arkasına geçerek tatbik edilecek oyun


Çatı göbek altından sıkı kavranmak suretiyle kaldırılıp üç adım götürmekle rakip yeniebilir. Yasak diye tabir edilen boyunduruktan ne gibi felaketler doğar. Boyunduruğa düşen geriye değil, ileriye rakibin göğsüne göğsünü dayayarak dikilir, rakibin kolları boyundurukta bağlı kalırken böylece boğulma tehlikesi ortadan kalkmış olur. Ve rakibin yan gövdesi omuzun üstünde kalmasından istifade edilerek kaldırılır, üç adım götürür veya dıştan çengel atarak rakibe abanmak suretiyle sırtüstü düşürülür. Rakip yenik düşmese bile yere açık, dağınık gibi tehlikeli oyunlara düşer ve yenilmekten asla kurtulamaz.

 

4079 kez görüntülendi. / 7 yıl önce eklendi.

  • Scroll